Hoe bereid je de asperge?

Verse asperges zijn de lekkerste asperges. Maar hoe weet je wat vers is? Dat kun je zien aan de lichte glans op de asperge. Je kunt het ook voelen, door met een vingernagel voorzichtig in de stengel te drukken en te kijken of er wat vocht uitkomt. Toch kun je het vooral horen. Wrijf twee stengels tegen elkaar en als dit een piepend geluid maakt, zit je goed. De asperges zijn heerlijk vers.

Messcherp
Goed gereedschap is het halve werk. Maar hoe houd ik mijn aspergemes vlijmscherp? Tip van een topkok: schil regel- matig met hetzelfde mesje ook een aardappel of een wortel. Op deze manier houdt u uw aspergemesje beter in topvorm.

Schil ze goed!
Asperges kun je op verschillende manieren klaar maken, maar als je ze niet goed schilt, kauw je steeds op vezels. En dan wil je ze nooit meer eten. Daarom tip één met ster: schil ze goed! Doe dat, door de stengels eerst een half uurtje in koud water te leggen. Pak dan een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat steeds een heel klein gedeelte wordt overgedaan. Dan weet je zeker, dat de asperges perfect geschild zijn. Snij er tenslotte aan de onderzijde een ministukje af. Nu zijn ze klaar om te bereiden.

Koken is één. Maar wat denkt u van wokken, bakken of . . . stomen?
Traditioneel koken we asperges 3 á 6 minuten in ruim water met een snufje zout. Daarna gaat de pan van het vuur en laten we ze nog 15 á 20 minuten nagaren. Nog steeds een prima manier. Maar tegenwoordig zijn er ook andere bereidingswijzen en die kunnen de asperges een nog lekkerder smaak geven. Wokken, bakken, grillen, frituren en vooral stomen zijn erg in trek bij de restaurantkoks. Asperges geven dan een andere smaakbeleving.
Bekijk onze recepten

Het lekkerst.
IJs, kroketten of denk eens aan likeur. Allemaal producten die je van asperges kunt maken. De smaak van de asperge is heel zacht en delicaat. Het is daarom belangrijk dat asperges nooit gecombineerd worden met sterke smaken, die deze smaak teniet kunnen doen. Let hierop bij de bereiding van een gerecht.

Een tip van de kenners:
Het lekkerst zijn asperges als ze van een niet al te oud aspergeveld afkomstig zijn. Of zoals men ook zegt, als ze nog jonge meisjes zijn’.

 Wat is een asperge?

De wetenschappelijke naam is: Asparagus officinalis L. De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen, zoals bijv. lelie, narcis, knoflook en prei. Het is een meerjarig gewas, dat doorgaans tien jaar op hetzelfde perceel blijft staan.

De vermeerdering van asperge vindt plaats door zaad. Voor de aanleg van 1 ha is ongeveer kg zaad nodig. Het zaad is kostbaar, de prijs kan zelfs oplopen tot 4.500,- per kg. De plantenopkweek vindt plaats bij professionele plantenkwekers. De zaden worden rond half maart met precisie d.m.v. zaaimachines uitgezaaid en het jaar daarop rond 1 april worden de planten gerooid.

De 1-jarige planten worden dan geplant op hun definitieve standplaats in geulen op een diepte van 25 cm en op een rijafstand van 160 cm. Per ha zijn ongeveer 20.000 planten nodig.

De cyclus ziet er als volgt uit:
– 1e jaar wordt niet geoogst. De jonge plant moet zich kunnen ontwikkelen;
– 2e jaar wordt n week geoogst; – 3e jaar wordt tot 1 juni geoogst;
– 4e tot en met het 10e jaar wordt volledig geoogst (tot St. Jan 24 juni);
– 10e jaar worden de planten vernietigd en eventueel gerooid.

Een sterke aspergeplant levert in een oogstseizoen meer dan twintig stengels. Op een warme dag groeit een stengel soms wel 7 centimeter. Verse asperges kun je zien en herkennen aan hun enigszins lichte glans. Ook kun je de versheid voelen. Door met je vingernagel even in de stengel te drukken en te letten op het vocht dat eruit komt. Maar het beste is de versheid te horen. Wrijf twee asperges tegen elkaar en je hoort direct een soort piepend geluid. Allemaal tekenen van absolute versheid.

Er zijn vrouwelijke aspergeplanten en mannelijke. Deze laatste geven echter een opbrengst die wel 40% hoger is per ha dan die van hun vrouwelijke collega’s. De kwekers weten dit natuurlijk ook. Daarom gebruiken ze vrijwel uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt. De vrouwen vormen bij de asperges dus echt het zwakke geslacht. Telers hebben het steeds over asperges van dubbel A – kwaliteit. Wat bedoelen ze dan? Welaan, dit is de beste aspergekwaliteit die u zich kunt wensen. De stengels hebben een doorsnede van 20 28 mm en een gemiddelde lengte van 19-22 cm. De kop van de asperge is gesloten, de kleur is lelieblank en enigszins lichtglanzend. En voor de liefhebber: er gaan twaalf stuks dubbele AA asperges in n kilo.

Weet u, dat het geslacht asparagus zo’n 150 soorten kent? En dat de teeltasperge de fraaie latijnse naam asparagus officinalis draagt? Waarbij ‘officinalis’ duidt op een waarschijnlijk geneeskrachtige werking.

Gezond, lekker en goed voor de lijn.
Reeds in de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werd asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Met name door de stof asparagine die een gunstige uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.

Afrodisiacum.
Verder wisten de mensen in de oudheid de asperge ook te waarderen als afrodisiacum met een gunstig effect op het liefdesleven.

Slankmaker.
Daarnaast wordt beweerd dat asperge slank maakt. Wil je afslanken, eet dan 3x per week asperges! Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën bevat, maar tegelijk zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat.

Voedingswaarde per 100 gram:
KJ : 88
KCal : 21
Eiwit : 2 gr
Koolhydraten : 10 mg
Calcium : 20 mg
IJzer : 1 mg
Natrium : 5 mg
Vitamine C : 20 mg